Vad vi trädgårdsägare kan lära oss av hur golfbanor förbereds inför vintern

I det här nyhetsbrevet tänkte jag att vi skulle prata lite om hur golfbanorna i Sverige verkar förbereda sina gräsytor inför vintern. Jag har läst lite olika artiklar från ​http://www.sterf.org/​ och vill dela med mig av det jag gillade mest.

Greenkeepers runt om i Sverige har en enorm kunskap och vet vad som krävs för att få så mycket gräs som möjligt att överleva vintern och komma igång tidigt på våren.

Tyvärr är det inte alltid vi trädgårdsägare tänker på det när vi står där på våren, hemma på gräsmattan, kliar oss i huvudet och undrar varför gräsmattan ser ut som skit samtidigt som golfbanorna öppnar för spel.

Anledningen tror jag är att det är svårt att relatera.

Det är nog inte den enda anledningen. Jag tror nämligen det finns några fler:

  • Det är inte säkert att vi vet att man behöver förbereda gräsmattan inför vintern
  • Det är inte ingen som berättat hur man faktiskt ska ta hand om sin gräsmatta
  • Det finns ingen tid för trädgårdsarbete på hösten

Jag tänkte att vi skulle dyka lite djupare i hur de verkar göra och se om vi kan ta fram en strategi som låter oss ta hjälp av all kunskap som finns utan att behöva jobba heltid med att ta hand om vår gräsmatta. Jag tar upp det som går att relatera till.

Here we go!

1. Klipp gräset fram till det slutar växa och gör det med slipade knivar

Gräset växer ner till en dygnsmedeltemperatur på ca 6-8°C. Sen går det in i en härdningsprocess inför vintern. Innan dess är det dock bra om man fortsätter att klippa även om det med fördel kan vara lite mer sällan.

Det sliter på gräsplantan att bli klippt eftersom den måste använda energi för att återhämta sig från själva klippningen men med en avstannande tillväxttakt och längre och längre perioder mellan klippningarna så tycker inte jag det är lika farligt som att helt strunta i att klippa. En övervuxen gräsmatta där grässtråna lagt sig ner under vintern kan kväva gräsplantor och ge perfekta förutsättningar för mögel att bildas som i sin tur kommer skapa problem.

När gräset växer långsammare och får begränsat med energi på grund av de kortare dagarna och färre soltimmar, så är slipade knivar på gräsklipparen viktigare än någonsin. En söndersliten snittyta kräver mer energi för att läka och är mer benägen att dra till sig sjukdomar än en fin skarp snittyta.

2. Djuplufta för att få ner luft i jorden

Jag tror inte vi tänker på det här tillräckligt – gräsplantorna och jorden behöver luft. När vädret blir sämre och jorden blir blötare så finns risken att den blir ännu mindre genomtränglig än tidigare. Då kan djupluftning vara lösningen. Nu handlar det inte om att riva lite på ytan med en vertikalskärare eller mossrivare (som inte borde kallas luftning men mer om det i ett annat nyhetsbrev) utan att på riktigt komma ner på djupet. Vi pratar 20-25cm, minst. 

Golfbanorna har maskiner för det här men det vi kan göra är att använda grepen. Jag tror inte att det finns något bättre verktyg för en villagräsmatta för just den här uppgiften. De maskiner som finns för villaträdgårdar verkar inte gå tillräckligt djupt. Orkar man inte lufta hela gräsmattan, ta där du vet att du ofta får problem.

Att skapa hål i jorden som luften kan ta sig ner genom sägs också ge utrymme för rötterna att växa i och på så sätt klara av vintern lite bättre.

3.Dressa för att skapa en torrare yta

Jag vet inte hur det är med din gräsmatta men här hemma låter det i alla fall klafs, klafs, klafs, när jag går på gräsmattan i november efter att det regnat i vad som känns som veckor. Om ytan på gräsmattan är blöt trivs inte gräsplantorna värst bra.

En del golfbanor verkar dressa spelytorna på hösten för att de ska vara lite torrare när vintern kommer. Ibland kan de även dressa för att isolera känsliga delar av gräsplantan. Nu dressar golfbanorna med sand och det är inte lika lättillgängligt för oss trädgårdsägare men en bra dressjord kanske kan göra skillnad. Kolla innehållet på dressjorden. Någonting med mycket sand och organisk materia som drar åt sig fukten kanske kan bli bättre än ingenting alls.

Regelbunden dressning under året är bättre än att försöka fixa en bättre jord i slutet av året.

Mina slutsatser

Vad alla tre stegen gör tillsammans är att de skapar en bättre miljö för gräsplantan att växa i samtidigt som de minskar de risker som finns med att inte göra något alls. Luft eller syre till jorden och gräsplantan känns den gemensamma nämnaren. Tyvärr är det inte så enkelt att åstadkomma för oss trädgårdsägare men det är bra att veta ändå.

Jämför vi det här med hur jag tror genomsnittsträdgårdsägaren förbereder sin gräsmatta så är det nog en ganska stor skillnad. Visst, vi har inte samma förutsättningar eller resurser så det kanske inte ens går att efterlikna. 

Vad som är konstigt är att vi av någon anledning verkar ha samma förväntningar på gräsmattan på våren. 

Det jag tar med mig från att ha läst på om hur golfklubbarna tar hand om sina spelytor är inte att försöka göra samma här hemma. Det är att försöka göra lite mer än vad jag gjort tidigare och framförallt sänka förväntningarna på min egen gräsmattas möjlighet att komma igång tidigt på våren eftersom jag inte har möjlighet att ge samma förutsättningar.