Anledningen till att tredjedelsregeln är så viktig

Om du vill ha en fin gräsmatta så finns det en sak som är viktigare än alla andra. Den är så viktig att om du inte får till det här, så kommer inga renoveringar eller mirakelprodukter hjälpa utan bara vara slöseri med din tid och dina pengar. Låt oss prata mer om vad tredjedelsregeln är och varför den är så viktig.

Ett av dom vanligaste misstagen man lätt kan göra som trädgårdsägare är att låta det gå för lång tid mellan gräsklippningarna. Gräsplantorna växer sig starka och höga och vi likställer det ofta med en misskött gräsmatta.

Faktum är att gräsmattan antagligen mår som allra bäst och när vi sen klipper ner den till ”normal” höjd igen, så mår den väldigt mycket sämre. Den blir gul och lite obekväm att gå barfota på.

Gräsplantan precis som andra växter, är beroende av solljus och fotosyntes för att producera energi, som den använder där det behövs för att växa och må bra. Om vi klipper av stora delar av det gröna så minskas den yta på växten som kan ta emot solljus. Tänk dig att du installerar solceller på taket hemma och sen kopplar ur 70-80% av alla paneler. Det är precis samma sak som händer när vi klipper av för mycket gräs åt gången.

Anledningen till att gräset sen blir gult, har inte så mycket med klippningen i sig att göra utan mer med vad som finns kvar efter klippningen. Gräsplantan anpassar sig efter den höjd den har möjlighet att ha. Det betyder att om en gräsplanta kan växa till sig på höjden, så blir även stjälkarna längre. När man sen klipper bort stora delar av grässtråna så blir det i princip bara stjälkar kvar och dom är ju hårda och lite gulaktiga. Då uppfattas gräsmattan som gul och hård att gå på.

För att förenkla, finns det ett talesätt att aldrig klippa av mer än en tredjedel av grässtråets längd. Jag vet inte var det kommer ifrån men det är tydligen ungefär där som gränsen går för när gräsplantan har tillräckligt med grässtrå kvar för att kunna producera nog med energi för att kunna läka såren efter klippning, hantera annan stress och samtidigt växa någorlunda optimalt. Klipper man mer än så så stressar man gräsplantan onödigt mycket.

Hur ska vi då överföra det här till vår gräsmatta? 

Jag tänker att det bästa är att bestämma sig för hur lång/hög gräsmatta man vill ha och sen se till att inte låta den växa sig längre än 50% mer än så. Om du vill ha gräsmattan på 4cm så bör du inte låta den växa mer än 2cm mer än så innan du klipper igen. Hur ofta det blir beror helt på väder och hur mycket du gödslat. Hos vissa kan det vara varje dag, hos andra varannan dag eller ibland längre tid mellan klippningarna. Ju högre utgångshöjd du väljer att ha, desto mer utrymme finns det för tillväxt innan det är dags att klippa. En gräsmatta på 10cm kan växa hela 5 cm innan man måste klippa jämfört med en gräsmatta på 2cm bara kan växa 1cm.

Mitt tips till dig är att bestämma en höjd på gräsmattan som du långsiktigt klarar av att klippa tillräckligt ofta för att kunna behålla utan att klippa mer än en tredjedel av gräsets höjd. Eftersom gräsmattan anpassar sig efter höjden så är det det bästa, absolut enklaste och vikigaste sättet att få en så fin gräsmatta som möjligt.

Om du gillade det här och vill få mer information om gräsmatteskötsel? Prenumerera på nyhetsbrevet så får du det direkt ner i din inbox.