Minimera skötseln och få en ännu finare gräsmatta

Idag tänkte jag dela med mig om hur jag tänker kring tidseffektiv gräsmatteskötsel att sätta den på autopilot för att få en ännu finare och välmående gräsmatta tack vare det.

När jag pratar med andra gräsmatteintresserade ser jag ett väldigt tydligt mönster. Många vill ha en finare gräsmatta men har helt enkelt inte tid till arbetet “som krävs”. Det är väl lite så det ser ut idag när man har familj, jobb, trädgård och andra saker som alla kräver engagemang och tid. Gräsmattan ligger inte högt på prioritetslistan och det kanske den inte heller ska.

I vanlig ordning så har jag funderat en del och tror det finns en hel del man kan göra för att lösa problemet med bristande tid. Vem vill inte lägga mindre tid på skötsel och samtidigt få en ännu finare gräsmatta?

Det som behövs är ett ändrat tankesätt och ett nytt förhållande till gräsmatteskötseln. Det är där jag tror att man lätt kan misslyckas. Har man väl börjat sköta gräsmattan på ett sätt som funkar så är det inte helt enkelt att ge upp det och testa något nytt.

Här är några saker som jag tror kan göra stor skillnad över tid.

  1. Identifiera tidstjuvar och automatisera
  2. Ändra förhållningssättet till “viktiga” arbetsmoment
  3. Optimera näringstillförseln för naturlig tillväxt

Om man börjar tänka på gräsmatteskötsel på det här sättet så tror jag att man kan skala av timmar av arbete och minska stressen som kan uppstå när gräsmattan är allt annat än vad man tänkt sig.

Vi dyker lite djupare i ändringarna.

1. Identifiera tidstjuvar och automatisera

I andra delar av livet så är det värt att effektivisera eller automatisera saker som man gör ofta och som tar tid. Att lägga lite extra tid för att sätta upp system som ger möjlighet att skala av tid varje gång skapar stora förbättringar över tid. 

Fundera på vad det är som tar tid och som du ofta gör, som du kan automatisera. För min del är det absolut första jag tänker på klippningen. Jag gillar att klippa gräsmattan men inte så mycket som jag gillar resultatet av en klippt gräsmatta. I mitt fall lägger jag ca 2-3 timmar per vecka under säsong bara på att klippa gräsmattan. Att skaffa robotgräsklippare skulle spara mig lågt räknat 60 timmar per säsong om jag räknar på att jag klipper ca 30 veckor om året.

Tips: Vad är din tid värd? Om du sätter ett pris på din tid så kommer du enkelt kunna se om det är värt en investering eller inte. Hur mycket är 60 timmar extra per år värt?

Gräsklippningen är ett bra exempel men det går även att ta mindre aktiviteter och fundera på hur man kan optimera och kanske automatisera. Det kan vara att gå från bensindrivet till batteridrivet så att man slipper mycket av service och eventuella driftstopp, köpa bensin osv. Eller från motordrivet till manuellt för att helt slippa ladda batterier eller i övrigt krångla med motordrivet. Min gräsmatta är 250 kvm och går snabbare att klippa med min manuella cylinderklippare än med min motordrivna. Här skulle jag kunna spara en timma per vecka.

2. Ändra förhållningssättet till “viktiga” arbetsmoment

Det här kan vara en ordentlig tidstjuv och det är inte helt omöjligt att det förstör mer än vad det gör nytta. Ta vertikalskärning som exempel. Man vertikalskär gräsmattan för att den är för tät – inte för att den ska bli tätare. Att varje år riva upp gräsmattan i hopp om att den ska bli tätare med stödsådd skapar mer arbete och ger en fulare gräsmatta under tiden sådden ska etableras. Jag pratar inte om att använda mossrivaren till att kratta ur skräp och dött gräs här utan att använda vertikalskäraren som en slags ytfräs. Att utföra momentet och återställa gräsmattan tar relativt mycket tid och energi.

Fundera på hur du kan strunta i arbetsmoment som blivit populära och är “lösningen på alla problem” för det är det inte. Alla gräsmattor har olika förutsättningar och ditt mål är att odla en så fin gräsmatta som möjligt med så lite tid och energi som möjligt nedlagt från din sida.

3. Optimera näringstillförseln för naturlig tillväxt

En sak som till stor del påverkar de saker jag redan tagit upp är hur mycket gräset växer. Det finns en viss tillfredsställelse i att se gräsmattan mycket och kvävegödsling hjälper till med det. Men, gödsel med högt innehåll av kväve är också anledningen till att gräsplantorna växer ohejdat åt alla håll och bygger thatch/filt som i sin tur kan hämma gräset, öka risken för sjukdomar och gör att man egentligen behöver vertikalskära. Då drar hela processen jag pratade om i förra punkten igång.

Jag tror att melodin är att tänka på hur lite gödsel man kan komma undan med istället för hur mycket gödsel man ska slänga ut. Lägg märke till hur gräsmattan växer och om den behöver näring så ger du den lite. Gärna på ett sätt som inte bara gynnar gräsplantan utan även jorden den lever i.

Genom att minska mängden kväve så minskar du onaturlig tillväxt, som i sin tur minskar behovet av kortsiktiga arbetsmoment som tar tid och kostar pengar.

Det finns massor av saker man kan optimera för att kunna lägga mindre tid på gräsmattan och få den ännu finare. Det gäller bara att tänka utanför boxen och fundera på varför du måste lägga tid på det. Är det en konsekvens av något annat? Fråga “varför” ett gäng gånger så hittar du anledningen och försök lösa det problemet istället för att hantera konsekvenserna. Automatisera och effektivisera så mycket som bara går så är jag säker på att du kommer få mer tid över till annat.