Min plan för effektiv gräsmatteskötsel 2024

I dagens nyhetsbrev tänkte jag följa upp förra brevet som handlade om att effektivisera och automatisera gräsmatteskötseln med att berätta om hur jag tänker mig utveckla mitt sätt att ta hand om gräsmattan.

Trots att gräsmattan är ett stort intresse för mig så blir det mindre och mindre tid över till skötsel av den. Min lilla Youtubekanal har vuxit upp till ett företag där jag hjälper tiotusentals trädgårdsägare med kunskapen som behövs för att de ska få en ännu finare gräsmatta. Tiden jag i början hade över till gräsmattan behövs helt enkelt till fler saker idag, även om det är en del av det material jag skapar för dig som tittar. 

Det är inte unikt på något sätt att jag skulle kunna använda tiden till annat om den bara fanns. Brist på tid är vanligaste orsaken till att trädgårdsägare inte får till den gräsmatta de vill ha. 

Men, eftersom jag gillar att testa mig fram och göra saker lite annorlunda, så tänkte jag under 2024 göra något jag inte hade kunnat tänka mig tidigare. Jag ska effektivisera och minimera mängden arbetstimmar jag lägger på gräsmattan men samtidigt levla upp. Planen är att få en ännu finare matta än 2020 som än så länge är då den såg bäst ut.

Jag tror inte att jag är ensam om att tänka att jag behöver lägga ner massa timmar på gräsmattan för att få den fin. Läser man på forum och Facebook så är det oftast arbete som rekommenderas för att gräsmattan ska bli fin.

2024 blir därför året då jag tänker ta med dig och alla andra som läser och tittar på det jag skapar, på en liten resa i effektiviseringens och smart gräsmatteskötselns tecken.

Min plan ser i stora drag ut så här:

  • Planera året istället för att reagera
  • Gå igenom och rationalisera verktygsparken
  • Optimera för effektiv skötsel i trädgårdsdesignen

Det finns så klart JÄTTEMYCKET detaljer kring de där tre punkterna som det inte finns en rättvis chans att delge i ett enda nyhetsbrev men jag ska försöka förklara mig lite.

Planera året istället för att reagera

Jag vet inte hur du gör men jag är i alla fall tyvärr ganska reaktiv när det gäller min gräsmatteskötsel. Jag lägger ner tid på att tänka på vad jag ska göra med gräsmattan men det händer inget proaktivt. Sen när det kommer en helg med fint väder så får jag feeling och åker land och rike runt (inte riktigt, men du förstår känslan) för att samla ihop allt jag behöver för att dressa och stödså eller gödsla. 

Jag behöver sätta mig ned i god tid innan säsongen och planera det jag ska göra med gräsmattan så att jag på ett effektivt sätt kan se till att jag har det jag behöver när det är dags att utföra aktiviteterna. 

Det behöver inte vara superdetaljerat men om jag tänker mig att jag ska dressa mycket så är det mer tidseffektivt att beställa dressjord (eller sand) på bulk och frakt. Jag har plats för en storsäck dressjord här hemma. Varför inte se till att den står där när jag väl behöver den?

Det är samma sak med gödsel och om jag tänker mig att jag behöver hyra någon maskin för större ingrepp.

Gå igenom och rationalisera verktygsparken

En del av mina verktyg är allt annat än optimerade för tidseffektiv gräsmatteskötsel. Jag har fortfarande en del bensindrivet och för mig betyder det service, driftstopp (jag har tummen mitt i handen) och faktiskt lite krångel. Jag har insett att jag får lägga tid på “onödiga” saker och helt plötsligt är bensinen slut.

Just nu känns det som att en robotgräsklippare ska få äran att klippa min gräsmatta istället för att jag själv ska göra det varannan dag 30 veckor om året. Jag räknar med att jag kommer spara minst 60 timmar per år. Om jag kan lägga den tiden på företaget och hjälpa andra så tror jag att investeringen som krävs, kan räknas hem ganska enkelt.

Optimera för effektiv skötsel i trädgårdsdesignen

Det här är nog den mest underskattade delen av den här planen. Att optimera för effektiv skötsel är något som jag gjort sedan start här hemma men det finns fortfarande saker jag kan förbättra. Det gör stor skillnad både för behovet av nedlagd tid och skicket på gräsmattan. 

I stora drag handlar det om att inte göra det svårt för sig. Om det är ett hörn i trädgården där gräsmattan inte växer och du gång på gång försöker dressa och stödså utan att det tar sig, gör någonting annat där. Gräv upp gräsmattan och gör en rabatt eller något annat som passar in i trädgården. 

Ett bra exempel är att vi har tagit bort allt gräs runt träden och skapat rabatter där istället. Gräset växer dåligt under träden och det är relativt krångligt att klippa, plus att det ofta kräver att jag använder både trimmer och gräsklippare. Nu ser det snyggare ut och är enklare att sköta.

Ett annat område var så skuggigt att det bara växte mossa. Istället för att lägga tid på att försöka lösa problemet så skapade vi en skuggrabatt med ormbunkar och andra växter som trivs bra i skugga. Det blev bra mycket snyggare än mossa i gräsmattan och jag sparar tid varje år eftersom jag inte behöver försöka få gräset att växa där. 

Bygg bort problemområden istället för att gång på gång försöka fixa till dem.

Det är lite hur jag tänker kring tidseffektiv skötsel just nu. Jag inser att det finns mycket mer att säga om hur vi kan sköta våra trädgårdar på ett smart sätt. Det kommer helt enkelt bli fler gånger jag tar upp det här.