En enkel plan för en finare gräsmatta 2024

Hej hej! 👋 Dags för nya tankar om gräsmatteskötsel.

Jag har själv råkat ut för det här så många gånger att jag inte längre kan hålla räkningen. Det börjar med att jag letar upp en skötselplan som jag tycker verkar vettig, skriver ner den och tänker att den här, den ska jag hålla. Sen när våren kommer så är den som bortblåst. Antingen på grund av mitt korta minne, ambitionsnivå eller vädret.

För några veckor sen berättade jag om hur jag tänkte göra 2024 till ett bättre gräsmatteår än 2023. Jag delade upp tankarna i tre olika områden;

  • Planera året istället för att reagera
  • Gå igenom och rationalisera verktygsparken
  • Optimera för effektiv skötsel i trädgårdsdesignen

Låt oss fortsätta lite på punkt ett och prata skötselplaner.

En enkel plan är bättre än en man inte kan hålla

En skötselplan kan vara hur avancerad som helst men behöver verkligen inte vara det. Jag tycker det är viktigt att vi lägger oss på en nivå som vi vet vi kan hålla. Det finns vetenskaplig forskning på hur mycket kväve en gräsplanta behöver varje vecka för optimal tillväxt men det behöver vi inte ha koll på. Ju enklare desto bättre tycker jag nog. Sikta på att ha en övergripande plan som är enkel att genomföra.

Svårigheten med att ha en detaljerad plan

När man har en för avancerad och detaljerad plan finns det så mycket som kan gå fel. Allt från att vädret inte samarbetar till att jag inte har tid eller lust just då det behövs. Vi får heller inte glömma att det är en villagräsmatta vi pratar om – inte en golfbana eller fotbollsplan. Kraven på gräsmattan är helt annorlunda och därmed även skötselplanen. En enkel plan är enklare att hålla sig till och ger mer svängrum för ändringar.

Hur man vet att det är dags att sätta igång?

En av de absolut vanligaste frågorna jag får är hur man vet att det är dags att sätta igång på våren. Jag har mycket att säga om vårskötsel men det får bli sitt eget nyhetsbrev (eller en hel serie). Det enkla svaret på frågan är att gräsmattan måste börja växa innan du bör börja med något. När det är på våren, är helt beroende på var du bor och hur snabbt våren kommer just det året. Det går inte säga ett datum, man får helt enkelt gå på tecken från naturen.

När gräsmattan har börjat växa och blivit längre än den planerade klipphöjden kan du börja klippa gräsmattan.

Jag brukar räfsa ur gräsmattan med lövräfsa eller el-kratta/mossrivare efter några klippningar. Tanken med det är att få bort skräp som hamnat på gräsmattan över vintern och att i den mån det går få bort lite dött gräs.

Den första gödslingen kan ske efter några klippningar den också men man kan vänta ännu längre.

Min övergripande plan

När det kommer till min egen gräsmatta så har jag under flera år samlat på mig kunskap och lärdomar så att jag kan skapa en skötselplan som passar min gräsmatta. Jag tycker det är viktigt att man utgår från något generellt men sen justerar efter behov år för år. 

I år kommer jag först behöva göra lite renoveringar och återställa efter en senhöst med mycket trafik på gräsmattan men bortsett från det skulle en vanlig säsong kunna se ut så här för mig:

Exempel på en simpel skötselplan för en gräsmatta i södra delarna av Svealand.

April: Gräset börjar växa och det är dags att börja klippa, fixa kanter och städa.

Maj: Första gödslingen, stödsådd och/eller enklare renoveringar (med fiberduk)

Juni: Andra gödslingen

Juli: Ingen gödsling, bara klippning.

Augusti: Tredje gödslingen (perfekt tid för större renoveringar eller nyetablering av gräsmatta)

September: Fjärde gödslingen med mindre eller inget kväve.

Oktober till december: Klipp så länge gräsmattan växer (klipp även sönder löven som ligger på gräsmatta)

Ny serie på gång – Det här med gödsel

Gödsling är något jag läst väldigt mycket om och det är helt klart en djungel. Det finns så mycket att välja på och det är svårt att veta vad som faktiskt gör skillnad. 

Ganska tidigt i min kunskapsresa bestämde jag mig för att organiskt/naturligt framställt gödsel var det jag ville använda i vår trädgård och på gräsmattan. Det finns hur mycket som helst att skriva om gödsel (eller näringstillförsel som kanske är en mer korrekt definition). Så mycket att det är svårt att veta vad jag ska börja.

Eftersom jag tycker att jag får mer utrymme till utsvävningar i skrivet material än i videos, så tänkte jag att jag skulle försöka mig på en skriven variant av min gödselserie som jag för några år sen gjorde till Youtubekanalen. Jag tycker det är sjukt intressant och jag hoppas att du kan lära dig lite av det jag lagt enormt mycket tid på att lära mig, så att du vet exakt vad du behöver till din gräsmatta och varför sen när det är dags. Mer om det i ett senare nyhetsbrev.

Om du inte kan vänta och vill lära dig mer om gödsel nu så kan du titta på serien om gödsel jag skapade för några år sen här.

Länk till spellistan om gödsel: https://www.youtube.com/watch?v=QMDurFD_ka4&list=PL2ZOxvl-wRy7eWAkD9L4zYbtrR412KnJj