Det här med att vattna gräsmattan

De senaste åren har maj varit en varm och torr månad. Så torr att gräsmattan kan behöva lite hjälp på sina håll. Jag har genom åren samlat på mig lite kunskap om hur man kan vattna så effektivt som möjligt som jag vill dela med mig av. Med effektivt menar jag att få så bra resultat som möjligt med så lite vatten som möjligt.

Varje varm sommardag så ser jag vattenspridare i trädgårdar på eftermiddagar och kvällar och tänker att det där hade man kunnat göra bättre. 😎 Det slår aldrig fel.

Det finns en hel del nackdelar med att vattna varje dag och på kvällar och jag tänkte börja med att berätta vilka.

Lite vatten men ofta ger sämre effekt

Om man vattnar varje dag men lite kortare tid så kommer vattnet inte komma tillräckligt långt ner i jorden. Mängden vatten blir helt enkelt för lite för att nå gräsets rötter. Vattnet rinner iväg eller i bästa fall hamnar i översta delen av jordytan. Eftersom gräset anpassar sig så kommer det ta vara på vattnet men kommer också bli stressat när det inte finns vatten att tillgå eftersom det vant sig vid att det finns tillgängligt vid ytan. Korta rötter har kortare räckvidd än långa rötter.

Gräset är blött en längre tid

Att vattna gräsmattan handlar inte om att blöta ned gräsplantan. Det är faktiskt så att en gräsplanta mår dåligt av att vara blöt för länge. Ett tydligt tecken på att en gräsplanta varit blöt för länge är att den börjar gulna fläckvis och sen hela plantan. Det är svamp som angriper bladen. Efter att man vattnat så behöver gräsplantan torka ovan jord och när man vattnar på kvällen så tar det längre tid för gräsplantan att bli torr jämfört med om man vattnar på morgonen.

Jag har sett trädgårdsägare vattna och vattna för att deras gräsmatta är gul i tron om att den är torr när det i själva verket är ett svampangrepp de gör värre genom att vattna.

Vattnet rinner av istället för ner i jorden

En torr jord blir lätt hydrofobisk. Det betyder att vattnet snarare rinner undan istället för att absorberas av jorden. Om man vattnar en kortare stund så hinner inte jorden bli så blöt att vattnet faktiskt kan ta sig ner utan rinner undan. Det enda som händer är att man slösar vatten till ingen nytta.

Vattenkonsumptionen blir hög och ineffektiv

Att vattna lite men ofta blir helt enkelt ett sätt att göra av med mycket vatten fast på ett sätt som inte gynnar gräsmattan. Det gamla svenska talesättet ”elda för kråkorna” är precis vad det är.

Vad jag tycker man kan göra istället

Jag läste ett test som en golfklubb hade gjort gällande vattenmängd och vattningsfrekvens. Min tolkning av slutresultatet var att gräsrötterna blev längre och att gräskvaliteten blev bättre av att låta gräset visa tidig torkstress mellan varje vattning, då vattnade man till, jag tror det var 60% av fältkapacitet. Fältkapacitet är hur mycket vatten som finns kvar i jorden när överskottet dränerats bort. Tänk hur mycket vatten som får plats i en tvättsvamp.

Att mäta fältkapacitet är svårt för oss trädgårdsägare men det jag vill att vi tar med oss från resultatet är att vattna sällan men mer åt gången är en bättre strategi än lite och ofta. Det visade sig också att vattna sällan var bättre än att vattna ofta oavsett mängd vatten.

Det sägs att gräsmattan behöver ca 25mm vatten per vecka. Jag vet inte var det kommer ifrån. Min egen tolkning av det är dock inte att man ska vattna 25mm varje vecka utan att gräsplantorna kanske gör av med så mycket vatten. Det är inte lätt för oss att veta hur mycket vatten som faktiskt finns tillgängligt i jorden och således blir det svårt att veta hur mycket vi egentligen behöver vattna.

1. Vattna när gräset behöver vatten

Titta på gräset, om det ser torrt ut (mörkgrön/blå ton) eller om fotspåren stannar kvar i gräset längre än vanligt så börjar det bli dags att vattna. Det finns ingen anledning att vattna när gräset inte behöver vatten.

2. Vattna tidigt på morgonen

Gräset kommer torka upp på förmiddagen och inte vara blött för länge vilket gör att det inte finns lika stor risk för svampangrepp.

3. Vattna i omgångar

Dela upp bevattningen på två omgångar. Första omgången kommer blöta ner jorden och göra så att andra omgången kan tas emot lättare av jorden. Låt det gå ungefär 15 min mellan vattningarna. Det är precis som att vattna blommor som torkat. Om man vattnar för snabbt i början kommer det bara rinna igenom krukan längs med sidorna på jordklumpen.

4. Välj en spridare som tar lång tid på sig att få ut vattnet

Ju mindre vatten som träffar jorden per minut, desto mindre risk finns det för att vattnet bara rinner av. Det är alltså bättre att ha en spridare som tar 1 timma på sig att få ut 10mm vatten än en spridare som tar 15 min.

5. Hitta den mängd som din gräsmatta behöver

Det hade varit väldigt enkelt att säga ”vattna 30 minuter så blir allt bra” men så är det inte. Det är väldigt många faktorer som spelar in och därför är det helt omöjligt att säga hur mycket vatten eller hur länge man bör vattna. 

Börja med 10mm (du kan använda en burk som du ställer på gräsmattan för att mäta) och se hur gräsmattan reagerar på det. Vänta några dagar. Var det för lite? Vattna lite mer nästa gång. 

Vissa delar av gräsmattan kan behöva mer eller mindre vatten än andra beroende på vad som finns under gräsmattan och hur mycket skugga det är osv.

Slutligen

Bevattning är svårt. I alla fall om man bryr sig om hur mycket vatten som används. Med punkterna ovan så tror jag att man kan minska mängden vatten som kastas ut på gräsmattan och samtidigt få ett bättre resultat.

Det mesta jag gör med min gräsmatta handlar om att förbereda den så bra som möjligt inför nästa stressmoment. På våren handlar det om att göra den redo för torka och värme. På hösten handlar det om att göra den redo för vintern. Ju bättre jorden är och längre ner rötterna kan ta sig desto mer vatten finns tillgängligt för gräsplantan och desto mindre behöver vi vattna.

Forskningen går framåt och det tas fram torktåligare grässorter. I kombination med en bra bevattningsteknik och en bra jord för gräsplantan att växa i, så tror jag vi kan minska behovet av extra vatten ännu mer och ändå kunna njuta av en fin gräsmatta.

Det är också så att det kan vara bättre att låta gräsmattan gå i dvala på grund av torkan. Den kommer komma tillbaka och att försöka vattna sig igenom en torrperiod om man har begränsat med vatten kanske kan skada gräsplantorna mer på lång sikt än att bara låta dem checka ut och komma tillbaka när regnet kommer. Det är så jag gör.

Prenumerera på nyhetsbrevet