Varför man aldrig ska klippa av mer än en tredjedel av gräsets längd

Det viktigaste man behöver veta för att få en fin gräsmatta är att klippa ofta och aldrig mer än en tredjedel av grässtråets längd. Så här tänker jag kring anledningen till att tredjedelsregeln finns.

En gräsplanta får sin energi genom fotosyntesen. Den förvandlar koldioxid, vatten och solenergi till syre och glukos/druvsocker som den sen använder som byggstenar genom cellandningen. Det gröna på plantan är klorofyll och väldigt viktiga för att det här ska funka.

När vi klipper av gräset för mycket så tar vi bort onödigt mycket klorofyll, vilket gör att gräsplantan får det jobbigt att återhämta sig själv. Mindre klorofyll betyder mindre druvsocker och därmed även mindre energi. 

Jag gissar att det är precis det här som gör att en gräsmatta som klipps med robotgräsklippare och därmed klipps ofta och lite, blir finare än en gräsmatta som klipps mer sällan och därmed även tar bort mer klorofyll per gång.

Jag vet inte hur, men det har blivit någon sorts norm kring att man inte ska klippa av mer än en tredjedel. Det är dock väldigt sällan jag faktiskt hör någon berätta varför och varför just en tredjedel. Det skulle kunna vara så att man vid den klipphöjden fortfarande behåller tillräckligt mycket klorofyll så att gräsplantan kan “samla in” tillräckligt med druvsocker för att både orka återhämta sig från klippningen (de avklippta topparna behöver lagas) och växa sig starkare.

Ingenstans har jag nämnt kväve än så länge. Hur kväve (N) påverkar tillväxten hos gräsplantan tänkte jag vi dyker djupare i någon annan gång.