Därför blir det fläckar i gräsmattan efter hundkiss

Jag börjar med en disclaimer: Jag kommer tyvärr inte ihåg var jag läst det här och hade garanterat tagit med källan. Du får helt enkelt ta det med en rejäl näve salt. Kanske till och med som fiction. 😎

Jag har haft hund under hela tiden jag har haft trädgård men det var först när jag började bry mig om gräsmattan som jag började märka vad hundkiss egentligen gör för gräsmattan. Självklart är det något jag läst på om; varför gräset dör där hunden kissat och vad man kan göra åt det. Så här tänker jag kring det här. Ta det med en näve salt. 😉 Pun intended.

Kiss innehåller kväve som i rätt mängd är bra för gräset. Kväve är också en saltlösning. Om du tittar lite extra nästa gång du ser en kissfläck i en gräsmatta så kommer du se att gräset faktiskt är grönare runt om själva kissfläcken än resten av gräsmattan. Anledningen är att kissets saltinnehåll är så starkt att gräsplantorna som inte direkt får kisset på sig men indirekt kan dra nytta av kvävet kommer börja växa kraftigare.

Gräsplantorna som får det koncentrerade kisset på sig får det dock inte lika lätt. Det finns nämligen något som heter osmos och som enkelt förklarat handlar om att naturen försöker jämna ut vatten med olika mängd salt i om de skiljs av med ett semipermeabelt membran. Semipermeabelt betyder halvgenomsläppligt och är genomträngligt för vatten men inte för större molekyler. Salt till exempel.

Exempel:

Tänk dig att du har en ballong med vatten i som har en hög salthalt. Om ballongen vore semipermeabel och låg i en hink med vanligt sötvatten så skulle ballongen släppa in vatten från hinken för att försöka sänka salthalten per mängd vatten inuti ballongen med målet att få samma salthalt i ballongen som i hinken.

Tillbaka till kissfläcken och varför gräset dör. Eftersom vattnet i jorden får hög koncentration salt från kisset så kommer naturen försöka jämna ut salthalten. Gräsplantans cellväggar är semipermeabla, vilket gör att vattnet som finns inuti växten, dras ut ur växten i hopp om att jämna ut salthalten i vattnet utanför gräsplantan. Naturen torkar helt enkelt ut gräsplantan.

Det du kan göra när du ser en hund kissa på gräsmattan är att snabbt hälla vatten på fläcken och på så sätt hjälpa till med att späda ut saltlösningen som förhoppningsvis gör så att gräsplantan får behålla sitt vatten.

Hur stora problem man får med kissfläckar har helt enkelt att göra med hur mycket salt som finns i kisset. Den allra enklaste lösningen för att minska mängden kissfläckar i gräsmattan är helt enkelt att låta hunden kissa någon annanstans. Jag har även hört om hundägare som lyckats lära hunden att kissa på ett speciellt ställe och därmed lämna resten av gräsmattan i fred. Jag rastar hunden på andra ställen.

Det börjar dyka upp ”kissfläcksresistenta” grässorter på marknaden och det är intressant. Inte att det finns utan varför det funkar. Vad är det som gör att en gräsplanta kan stå emot fysikaliska lagar? Det får bli en senare artikel.